Strömkarlens kennels startsida

Strömkarlens kennel - liten historik
Rubriker: Äldsta tibbekenneln, Strömkarlen, Varför tibbar?, Framgångar
Sveriges äldsta tibbekennel
Strömkarlens kennel är Sveriges äldsta nu verksamma kennel för tibetansk spaniel. Vi har fött upp tibbar sedan 1970, vilket betyder att vi firade 30-årsjubileum år 2000.

Till början av sidan

Strömkarlen
Namnet på kenneln gav sig självt. Hättälven heter den lilla älv som flyter förbi vårt hem i den värmländska skogen, och i Hättälven bor Strömkarlen, kanske mer känd under namnet Näcken. Där sitter han och gnider sin fiol under sommarkvällarna allt medan älven brusar och brusar.
Forsande vatten i Hättälven

Fors i Hättälven, två badande najader, och minsann,
sitter det inte en tibbe och vaktar på en sten.
Klicka på bilden för en större version.

Till början av sidan

Varför tibbar?
Vi började med Golden Retriever, en underbar hundras om man föredrar det stora formatet. Men efter vår första tibbe år 1970 var vi sålda. Vi hade hittat en ras med nätt format, men ändå vacker och stolt, och - framför allt - med en stor hunds fördelar. Om ni trodde att små hundar bara duger till att ha i knät, då trodde ni fel. En tibetansk spaniel orkar med en lika lång skogspromenad som du, om inte längre. Att den sedan kan ligga och mysa i knät framför TV:n får man på köpet. Klicka på knappen "Om rasen" i menyn till vänster och läs mer om hur tibben är. (Om du inte ser menyn, klicka här.)

Vi älskar tibbar, det är därför vi håller på, men vi ser det också som ett stort ansvar att seriöst driva kenneln och i uppfödningen sträva efter friska och starka hundar enligt god rasstandard.

Till början av sidan

Framgångar
Vi kan se tillbaka på 30 stolta år av tibbar. Under vår mest aktiva period på 70-talet var vi Sveriges mest vinstrika tibbekennel. Under årens lopp har vi fött upp 26 champions av vilka flera blivit BIG-placerade.

Tre generationer champions. Klicka för större bild.

Tre generationer tibbar:Int, S & N Strömkarlens Afrodite, dottern S Ch Strömkarlens Ama Suma och dotterdottern Strömkarlens Silverskugga. Klicka för större bild.
Grundstenarna till framgångarna var två hanar. Den ena var den magnifike Baba, en import från Hawaii som här i Sverige blev svensk champion. Den andra var Fred (som egentligen hade det stolta namnet Lho-Cham of Windameres) som vi importerade från England, ett land med stark tibbetradition. Han var redan engelsk champion och blev hos oss både nordisk och internationell champion. Dessa två hundars blod strömmar genom många av de hundar vi föder upp.

Här är ett litet axplock av våra vinstrikaste stoltheter. Om du klickar på åren kommer du till en sammanställning över varje decennium med bilder.

70-talet Strömkarlens Angelina, nordisk champion.
Strömkarlens Ang-Ela, nordisk champion.
80-talet Strömkarlens Afrodite (kallad FoFo), internationell, svensk och norsk champion. Var Sveriges vinstrikaste tibetanska spaniel 1989 och 1991 (se bilden ovan).
90-talet och framåt

Strömkarlens Vasco da Gama, internationell, italiensk och nordisk champion.

Till början av sidan


Klicka här för att komma till Strömkarlens kennels startsida.