Strömkarlens kennels startsida

Kortfattat om tibetansk spaniel

Här kan du läsa en smula om tibetansk spaniel. Informationen om utseende bygger på vedertagen rasstandard som stipulerar hur en tibetansk spaniel bör se ut för att bli bra placerad på utställningar. Hur den bör se ut för att du ska tycka om den är en helt annan sak.

OBS! Om du vill läsa den exakta ordalydelsen i officiell rasstandard kan du klicka här.

Ursprung
Sådan är den
Så här ska den se ut

Ursprung
Rasen tibetansk spaniel kommer ursprungligen från Tibet. Där användes den av klostrens munkar för att vandra på klostermurarna och varna när främlingar kom. Detta beteende har rasen kvar i blodet än i dag. Tibbar hoppar gärna upp på en stor sten för att speja och hålla koll på vad som händer. Det kan du se Felix göra på en vacker bild om du klickar här.

Hundarna hade också ett religiöst symbolvärde för munkarna och avbildades i nästan lejonlika statyer och på lergods. Ett tibetanskt ord för tibetansk spaniel betyder just "lilla lejonet", och det kan man förstå när man ser en riktigt präktig hane med sin yviga lejonman.

I början av 1950-talet kom de första tibbarna till Sverige. Sedan dess har rasen blivit en av de mer populära sällskapshundarna.

Till sidans början

Sådan är en tibetanska spaniel
En tibetansk spaniel är vaksam och alert. Den är pigg, glad och intelligent. Den är mycket tillgiven, men har också ett stort mått av självständighet. En tibbe har ingenting emot en lång promenad, den tycker om att vara aktiv och man förvånas ofta över de fysiska resurser den lilla hunden har.

Så här ska den se ut
Den tibetanska spanieln är en relativt liten hund, men trots det är den mycket välproportionerad. Mankhöjden, dvs. höjden där nacken slutar och ryggen börjar, ska vara ca 25 cm och något mindre än kroppslängden. Huvudet ska vara litet i förhållande till kroppen och det ska bäras stolt. Och nog känner man igen en tibbe på sin stolta hållning.

Alla färger är tillåtna, allt från krämigt gräddvit till dunkelt silversvart till mångfärgat skimrande. En tibbe ska också ha rejäl "man" och fransar på öronen. Svansen ska bäras som en plym i en stolt båge över ryggen när hunden rör sig och visar uppmärksamhet. En vacker tibetansk spaniel är sannerligen något att fästa ögonen på.

Så här kan en vacker tibbe se ut. Det här är internationell, nordisk och finsk champion Bio-Bios Ballad för Strömkarlen som till vardags kallades Felix. Om du klickar på bilden kommer du till en sida med flera av våra hundar så att du kan se hur många olika färger de kan ha.

Till sidans början

Klicka här för att komma till Strömkarlens kennels startsida.